KDO SMO

Ocean Orchids je podjetje z 10 letno zgodovino, kjer je zaposlenih 40 ljudi, na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije, kjer vzgojimo 2 milijona orhidej letno.

Roman Ferenčak

Soustanovitelj in direktor podjetja Ocean Orchids

Roman je odrastel v Prekmurju. Njegova družina se je že več kot dve desetletji ukvarjala z gojenjem rastlin, zato je bila tudi njegova študijska pot, od srednje šole do univerze povezana s to panogo. Študij mu dal potrebno širino in v njem še dodatno vzbudil željo, da pomaga razvijati regijo, v kateri je odrastel. Med študijem je spoznal Tomaža Jevšnika, s katerim sta ustanovila podjetje Ocean Orchids. Zelo pomemben mejnik njunega skupne poslovne poti je je bilo sodelovanje z dvema zelo pomembnima nizozemskima proizvajalcema orhidej, podjetjema Kubo b.v. in Anthura b.v.. Od leta 2005 je šel Ocean Orchids čez cikel dokapitalizacije in je na dobri poti, da proizvaja najboljše in najlepše ordiheje širom Evrope. Roman o svoji poklicni poti pravi, da je bila polna žrtvovanja, dela, prepotovanih kilometrov, srečevanja zanimivih ljudi, stresa... ampak večinoma zanimiva, zabavna in poučna – svojega življenja si ne predstavlja brez Ocean Orchids.

Tomaž Jevšnik

Soustanovitelj in direktor podjetja Ocean Orchids

Tomaž se je v orhideje zaljubil slučajno – eno je želel dati sestri za rojstni dan, a se nikakor ni mogel ločiti od nje. Prevzela ga je ne le lepota orhideje, temveč tudi biologija in evolucija orhidej. Tomaž spomni svoj tim, da so orhideje največja družina rastlin na svetu, z več kot 27 tisoč vrstami. Približno 75 odstotkov jih raste na drevesih, in večina ljudi misli, da so zajedalske rastline, čeprav dejansko niso. Svojo strast je Tomaž 'formaliziral' v svoji diplomski tezi, v kateri je opisal, kako jih je vzgojil iz semen. Med študijem je Tomaž postal predsednik slovenskega društva ljubiteljev orhidej in začel negovati grandiozno zamisel: gojenje orhidej v Prekmurju. Izdaj je knjigo o orhidejah, prav tako pa je avtor številnih brošur o njih. Tomaž se je rodil v Velenju, študiral je v Ljubljani, zdaj pa srkbi za proizvodnjo in rastline v Tropskem vrtu čodovitih Ocean Orchidsovih rastlinjakov v Prekmurju.

VIZIJA

Podjetje bo v prihodnje še močneje utrjevalo svoj položaj vodilnega proizva-jalca orhidej v tem delu Evrope. Naše orhideje iz rodu Phalaenopsis so vzgo-jene iz skrbno odbranih sort in kategorizirane glede na trenutne tržne zahteve. Vrhunsko kakovost orhidej Ocean Orchids dosegamo z uporabo najmodernejših tehnologij proizvodnje. Nakopičeno znanje, kreativnost in poznavanje trgov, kjer smo prisotni, nam bodo pomagali pri utrjevanju naše pozicije, prodajnih poti in sooblikovanju razvojnih smernic na področju proiz-vodnje in trženja orhidej Phalaenopsis.

Rastemo

Podjetje Ocean Orchids je vodilni proizvajalec in tržnik orhidej v srednji in jugovzhodni Evropi.

Razvijamo se

S profesionalnim gojenjem tropskih orhidej rodu falenopsis Pha-laenopsis se ukvarjamo od leta 2005.

Združujemo

Podjetje se nahaja v skrajnem severovzhodnemm delu Slovenije, v vasi Dobrovnik, ki leži na tromeji Slovenija – Hrvaška – Madžarska.

Uspevamo

Danes se naša proizvodnja razprostira na 40.000 m2, kar nam omogoča pridelavo več kot 2,0 milijona cvetočih orhidej Pha-laenopsis v lončkih na leto.

Dostavljamo

Z našimi orhidejami smo poleg domačega trga prisotni v več kot desetih državah srednje, vzhodne in južne Evrope. Letno izvozimo več kot 80 % vseh vzgojenih rastlin.

Skrbimo

Orhideje proizvedene pri nas imajo minimalen ogljični odtis na okolje.