20 dejstev o orhidejah

OceanOrchids 20 Facts About Orchids

Lepota, zavita v skirvnostne liste orhidej, ima v sebi polno zgodb. Tu vam odkrivamo 21 zanimivih dejstev o orhidejah.

 1. Orhideje so najštevilčnejša družina rastlin na zemlji, saj vsebujejo preko 27.000 različnih vrst, kar predstavlja okoli 10% vseh rastlin. Vzroki za njihovo neverjetno raznolikost v naravi še vedno niso v celoti pojasnjeni. V najbolj nedostopnih predelih tropskih pragozdov botaniki še vedno vsako leto najdejo in opišejo okoli 20 novih vrst. Gojitelji po svetu so za komercialno uporabo s križanjem ustvarili dodatnih 150.000 registriranih hibridov, še več pa je neregistriranih.
 2. Leta 2007 so v Dominikanski republiki našli in preučili prvi zanesljivi fosil orhidej, ki je star 20 milijonov let. Na podlagi analiz so določili starost družine orhidej na okoli 80 milijonov let iz česar lahko nekoliko hudomušno sklepamo, da so v njihovi lepoti uživali že dinozavri.
 3. Največ orhidej je v tropskem pasu, uspevajo pa tudi v Sloveniji, kjer je opisanih več kot 80 vrst in podvrst orhidej. Med najbolj znanimi sta lepi čeveljc in kamniška murka.
 4. Zaradi razvoja biotehnoloških postopkov razmnoževanja (kloniranje) v zadnjih 30 letih so postale orhideje dostopne vsakomur saj je njihova cena drastično padla.
 5. Najpopularnejša orhideja je nedvomno falenopsis (Phalaenopsis), saj je že od leta 1999 najpopularnejša cvetoča lončnica v Evropi. Na tržišču se pojavlja tudi kot rezano cvetje in je primerna tudi za poročne šopke in korsaže.
 6. Ime falenopsis izvira iz grške besede za molja (Phalaina). Ko falenopsis zacveti v naravi, visoko v krošnji dreves, daje cvetoča veja vtis množice moljev, ki obletavajo rastlino. Ko so prvi raziskovalci ugotovili, da ne gre za molje ampak cvetove orhideje, ki se pozibavajo v vetru, so orhideje iz tega rodu poimenovali Phalaenopsis.
 7. Ponudba falenopsisov kot lončnic in tudi rezanega cvetja, je konstantna čez celo leto. Na okoli 200 hektarjih proizvodnih površin v Evropi se na leto proizvede okoli 90 do 100 milijonov cvetočih rastlin. V podjetju Ocean Orchids proizvedemo okoli 2 milijona in tako predstavljamo približno 2% proizvodnje.
 8. V profesionalnih proizvodnjah so falenopsisi gojeni na temperaturah med 26 in 30 C. Ko želimo, da zacvetijo jih za slaba 2 meseca izpostavimo nižjim temperaturam (med 18 in 20 C). Tri mesece po tej hladni fazi zacvetijo prvi popki. Da rastlina odpre vse popke na veji traja okoli 2 do 3 tedne, njihova obstojnost pa je odvisna od sorte in se giblje med 2 in 6 mesecev.
 9. V ZDA se poleg falenopsisov za poroke uporabljajo tudi cvetovi katleje (Cattleya), v Evropi na žalost ni dovolj velike proizvodnje, ki bi tržišče oskrbela z rezanim cvetjem tega rodu orhidej, zato je posledično manj popularno.
 10. Kot rezano cvetje se uporabljajo še vande (Vanda), oncidiji (Oncidium), dendrobiji (Dendrobium) in cimbidiji (Cymbidium), ki pa zaradi svoje pisanosti niso nikdar postali pomemben del poročne floristike. Kljub temu so cimbidiji najpogostejša in najcenejša rezana orhideja na tržišču.
 11. Za poroko se uporabljajo predvsem beli falenopsisi, ker je izbira in ponudba v vsakem trenutku leta velika. Manj iskane so rožnate in rumene barve, ki jih je v proizvodnjah rezanega cvetja manj. Zanimive bi bile tudi zelene in bež barve cvetov, ki pa jih med gojenimi križanci falenopsisov zaenkrat še ne najdemo.
 12. Obstojnost odrezane veje falenopsisa v vazi je med 10 in 14 dni. Obstojnost posameznih cvetov, ki smo jih odstranili iz cvetne veje je nekoliko krajša. Katleje imajo še za nekaj dni krajšo življenjsko dobo (samo 5 do 8 dni).
 13. Cvetov orhidej ne moremo posušiti klasično, z obešanjem šopka na glavo, kot na primer vrtnice. Edini način ohranitve je izdelava herbarija, kjer posamezne cvetove vstavimo med več plasti časopisnega papirja, ki jih nato obtežimo za več dni. Pri tem se izgubi značilna oblika cvetov, pogosto pa se spremeni tudi barva.
 14. Orhideje so uradni državni simbol v mnogih, predvsem tropskih državah, mednje spadajo npr. Kolumbija (Cattleya trianae), Indonezija (Phalaenopsis amabilis), Kostarika (Cattleya skinneri), Belize (Prosthechea cochleata), Panama (Peristeria elata), Venezuela (Cattleya mossiae), itd.
 15. Beli falenopsisi ne dišijo, obstajajo pa sorte z manjšimi in pisanimi cvetovi, ki imajo nežen vonj po ciklamah. Obstaja veliko ostalih rodov in vrst orhidej, ki dišijo npr. Brassavola nodosa, Zygopetalum, Angraecum eburneum, Stanhopea, …
 16. Cvet orhideje simbolizira ekskluzivnost in eksotičnost najvišjega nivoja. To avro petičnosti dopolnjuje še pridih spolnosti – ime družine izvira iz grške besede za moška moda (Orchis), saj je napitek iz gomoljev določene vrste orhidej dolgo časa veljal kot afrodizijak za moške.
 17. Za gojenje doma so najprimernejši falenopsisi, saj jim ustreza senčnost in temperatura naših stanovanj. Zalivajte jih enkrat na 7 do 10 dni, ko se substrat v katerem rastejo že nekoliko izsuši. Gnojite jih zmerno, samo v toplem delu leta od marca do oktobra. Ne prenašajo temperatur pod 18 C, ki prehladijo popke zaradi česar le-ti odpadejo preden se odprejo.
 18. Večina orhidej propade zaradi prekomernega zalivanja. Veliko lažje prenašajo sušo kot pa prekomerno vlažnost. Če niste prepričani ali je rastlina že primerna za zalivanje, raje počakajte dan ali dva.
 19. Falenopsisi zacvetijo ponovno iz starih cvetnih stebel, zato le-teh ne režite stran dokler se v celoti ne posušijo. Večina ostalih orhidej ne cveti ponovno iz starih stebel in po določenem času iz osnove poženejo nova stebla in popke.
 20. Cvetovi orhidej so na žalost neužitni, saj vsebujejo preveč grenkih alkaloidov. Kljub temu pa se uporabljajo v kulinariki, kot dekoracija jedi, narezkov, koktajlov in seveda prostorov samih.